Soluție antimucegai: 5 metode DIY eficiente pentru acasă
Eco

Soluție antimucegai: metode DIY pentru acasă

Indiferent dacă ai pereții proaspăt vopsiți sau nu, s-ar putea ca niște pete de mucegai să-ți dea bătăi cap. Pe lângă faptul că sunt inestetice, reprezintă și un pericol pentru sănătatea ta și a familiei. Așa că te învățăm cum să faci o soluție antimucegai la tine acasă.

Există mai multe metode prin care poți scăpa eficient și rapid de mucegai, de la produse chimice din comerț până la cele naturale, care sunt prietenoase cu mediul și cu animalele de companie. Pentru o curățenie mai eco, uite câteva metode care îți arată cum să faci soluție antimucegai acasă, văzute la Treehugger.

1. Cum să faci soluție antimucegai cu oțet

Soluție antimucegai oțet
Oțetul este bun și pentru prevenirea mucegaiului

Deși poți să-l amesteci cu apă, ca să nu mai ai parte de un miros atât de intens, oțetul elimină cel mai bine mucegaiul dacă este pulverizat nediluat pe suprafața afectată. Lasă oțetul să acționeze pe pata de mucegai câteva ore, apoi freacă locul cu o perie. Dacă te deranjează rău mirosul de oțet, adaugă câteva picături de ulei esențial aromat în recipient. Este important să știi că oricum mirosul se va duce de la sine în câteva ore. Oțetul este bun și ca soluție antimucegai de prevenție, pulverizat pe suprafețe și lăsat să se usuce va împiedica formarea sporilor.

2. Cum să faci soluție antimucegai cu ulei de arbore de ceai

Soluție antimucegai ulei de arbore de ceai
Mirosul intens al uleiului de arbore de ceai va dispărea în câteva zile

Uleiul esențial de arbore de ceai este puțin mai scump în comparație cu alte remedii naturiste antimucegai, dar nu ai nevoie de foarte mult produs. Ca să-ți faci o soluție antimucegai, amestecă două lingurițe de ulei de arbore de ceai cu două cești de apă. Pulverizează soluția pe sporii de mucegai și nu clăti. Mirosul uleiului de arbore de ceai este foarte intens, dar se va diminua și va dispărea în câteva zile.

3. Cum să faci soluție antimucegai cu extract din sâmburi de citrice și apă

Soluție antimucegai extract sâmburi de citrice
Extractul din sâmburi de grapefruit este inodor

Spre deosebire de oțet și de uleiul de arbore de ceai, extractul din sâmburi de citrice (cum ar fi cel din grapefruit) este inodor. Diluează aproximativ 20 de picături din acest extract în două cești de apă, pune soluția într-un recipient cu pulverizator și amestecă bine. Pulverizează pe petele de mucegai și nu clăti.

4. Cum să faci soluție antimucegai cu peroxid de hidrogen

Soluție antimucegai peroxid de hidrogen
Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată este un bun dezinfectant si omoară mucegaiul

Pulverizează peroxid de hidrogen de concentrație 3% direct din sticlă pe suprafața afectată de mucegai și așteaptă zece minute. După ce a trecut timpul de acționare, șterge suprafața cu o cârpă/lavetă umedă ca să elimini reminescențele de mucegai. Păstrează sticla de peroxid de hidrogen într-un loc întunecat, fiindcă lumina îi afectează potența.

5. Cum să faci soluție antimucegai cu bicarbonat de sodiu

Soluție antimucegai bicarbonat
Bicarbonatul de sodiu este un aliat de încredere în curățenie

Folosit în combinație cu oțet și apă sau doar cu apă, bicarbonatul de sodiu este o soluție antimucegai eficientă. Dizolvă bicarbonat de sodiu în apă, sau într-o soluție de apă și oțet și pulverizează pe locurile cu mucegai. Combinația de bicarbonat de sodiu cu oțet va face o reacție chimică acidulată care se va liniști în câteva secunde. După ce ai pulverizat soluția cu bicarbonat pe suprafață las-o să acționeze câteva minute și apoi șterge locul cu o lavetă umedă. Bicarbonatul de sodiu este un dezinfectant natural foarte blând, deci această soluție va curăța mucegaiul fără să lase în urmă vreun miros.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Consolidare casă veche: pașii de urmat și exemplul unor tineri care au renova...