Totul despre tuberoze: când să le plantezi și cum să le îngrijești
Eco

Totul despre tuberoze: când să le plantezi și cum să le îngrijești

Estetica tuberozelor poate fi înlocuită de multe alte flori mici albe, dar niciunele nu au același parfum intoxicant, deși unii zic că gardeniile le-ar egala. Cu un pic de efort, poți să-ți crești propriile tuberoze în grădină din bulbi, urmând indicațiile celor de la The Spruce.

Tuberozele au frunze ca de iarbă care cresc până la dimensiunea de un metru și seamănă la aspect cu crinul sălbatic. Pe fiecare tulpină pot crește mai mulți boboci albi până la finalul verii, dar pot să nu se deschidă dacă temperaturile sunt sufocante.

Florile au o textură ușor cerată ca să le ofere protecție împotriva despicării, dar se pot ofili în soare direct atunci când temperaturile trec de 35 de grade Celsius. Dacă zona în care locuiești are parte de astfel de temperaturi, ar fi bine să plantezi bulbii într-un loc unde vor avea parte și de umbră de-a lungul zilei.

Cum să plantezi tuberoze

Tuberoze plantare
Procesul de plantare depinde de climă.

În climate mai reci, tuberozele înfloresc abia la finalul lunii august, deci dacă locuiești într-o astfel de zonă, poți să le plantezi primăvara în interior. În schimb, să plantezi bulbii afară este foarte simplu, dacă ai răbdare să aștepți înflorirea tuberozelor.

Plantează bulbii într-un sol cu drenaj bun și lumină solară. Plantează bulbii la o distanță de 15 centimetri unul de celălalt și acoperă-i cu aproximativ cinci centimetri de pământ. Asigură-te că vor avea parte de apă săptămânal, fie de la ploaie, fie cu ajutorul unui sistem de irigare.

Îngrijirea tuberozelor

Tuberoze îngrijire
Nu lăsa pământul tuberozei să se usuce.

Deși tuberozele au nevoie de soare direct ca să-și atingă potențialul maxim de înflorire, nu le place ca solul să devină arid. Menține umezeala tuberozelor prin adăugarea unui strat de mulci de aproximativ șapte centimetri.

Tuberozele au nevoie de fertilizare medie spre ridicată. Aplică un fertilizator granule la începutul sezonului. Fosforul din fertilizator le va ajuta să înflorească.

Odată cu venirea frigului va trebui să decizi dacă vrei să păstrezi bulbii de tuberoze pentru anul viitor. Dacă da, va fi nevoie să-i scoți din pământ, să-l lași să se usuce și apoi să-i păstrezi într-un loc răcoros.

Când vine vorba despre locația florilor, plantează bulbii de tuberoze în apropierea intrării în grădină sau în fața casei, ca să te bucuri cât mai des de parfumul lor. Pune câțiva bulbi de tuberoze și-n ghivece.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Consolidare casă veche: pașii de urmat și exemplul unor tineri care au renova...