Idei pentru renovarea casei: 10 proiecte before&after din România
Design Interior

VIDEO Before&after: top 10 transformări de case care v-au plăcut cel mai mult în 2020

Anul 2020 a fost ciudat și – oricât de mult ne plac provocările – recunoaștem că abia așteptăm să se termine. Sperăm ca anul următor să fie un pic mai blând cu noi și să ne raportăm la casele noastre cu aceeași grijă pe care am învățat-o în ultimele luni. Ne-au inspirat toate schimbările de decor pe care le-am văzut anul acesta, iar dacă-n 2021 te gândești să-ți renovezi locuința, avem deja câteva idei pentru tine.

Ți-am pregătit o listă cu zece din cele mai puternice transformări despre care am scris pe Lovedeco. De la garsoniere și apartamente mici renovate cu bugete medii, la interioare care au fost regândite cu bugete exclusiviste. Sunt acele proiecte care au stârnit cele mai multe reacții și comentarii pe pagina noastră de Facebook. Așa că e mai degrabă un top făcut de tine, cititorule, împreună cu restul oamenilor din comunitatea Lovedeco.

1. Garsonieră de 43 metri pătrați din București, transformată în apartament cu două camere

before and after balcon
A spart balconul original, l-a incorporat în cameră și l-a transformat în zonă de dining

Arhitecta Irina Radu de la iDecorate a transformat o garsonieră de 43 de metri pătraţi a unui antreprenor din domeniul construcţiilor, într-un apartament de două camere. A fost posibil pentru că garsoniera se află la ultimul etaj a blocului, așa că mutarea instalaţiilor a fost mai uşoară. Pe lângă asta, luminozitatea şi generozitatea spaţiului au permis să mute funcţionalităţile, astfel încât fiecare zonă a micului apartament să beneficieze de o atmosferă plăcută.

Compartimentarea de bloc vechi a venit la pachet cu obstacole, dar Irina a reușit să mute bucătăria pe hol, să schimbe locul obiectelor sanitare din baie, să despartă livingul de dormitor.

idei pentru renovarea casei
Bucătăria e așezată acum în locul holului

Pentru a nu „sufoca” spaţiul, Irina a optat în toată casa pentru un mobilier compact, fără mânere vizibile. Iar culorile din designul noului apartament au o bază rece – alb, gri antracit, încălzite de accentele portocalii, dar şi de inserţiile de lemn aplicate pe MDF-ul alb.

În procesul de amenajare, a înlocuit tot, începând de la instalaţii termice, sanitare, electrice, până la finisaje şi mobilier.

2. Apartament de 38 de metri pătrați din Brașov sau cum faci un spațiu să pară mult mai mare

idei renovare casa

Mobilier vechi, perdele prăfuite, linoleum și înghesuială. Cam așa arăta acest apartament de 38 de metri pătrați când proprietarii acestui apartament din Brașov au decis că e timpul pentru o schimbare. Amplasat într-un imobil vechi, apartamentul nu mai fusese renovat de mulți ani, era aglomerat și dezorganizat. Lipsa spațiului a fost compensată prin extinderea livingului cu balconul.

before living apartament mic
Livingul era încărcat cu mobilă

„Bucătăria era foarte îngustă, nu aveam cum să includ aici locul de luat masa. Așa că am închis balconul și am renunțat la parapet și la tâmplăria interioară pentru a crea aici spațiul”, explică arhitecta care a orchestrat proiectul de renovare, Andreea Baban de la Rheea Studio.

Bugetul total s-a ridicat la 17.000 euro. A inclus și lucrările de construcție și renovare (decopertare pereți și tavan, modificări calorifere, țevi alimentare apă și scurgere, demolare și îndreptare pereți, finisaje etc).

after living apartament mic
Balconul a fost transformat în zonă de luat masa

Cum camerele erau mici, piesele standard din comerț nu se potriveau, mobilierul a fost realizat la comandă, de o firmă locală din Brașov, după schițele arhitectei.

3. Apartament de două camere din Militari, scos la lumină cu 30.000 euro

Apartament de 50 mp din București, situat într-un bloc din anii ’60 și renovat de Vim Studio în 2020 - renovare bucătărie (1)
Au compensat acest neajuns prin amplasarea unei tejghele pe partea dreaptă, care are dublu-rol: blat de lucru și masă de mic dejun.

Deși arăta învechit și degradat, proprietarii au intuit potențialul acestui apartament – nerenovat de peste 30 de ani – pe care l-au cumpărat cu scopul de a-l da în chirie, și au dorit să-l amenajeze într-un stil modern, ușor scandinav, care să-l pună în valoare și să sporească lumina naturală din interior.

Apartamentul cu două camere se află într-un bloc construit în 1966 din cartierul bucureștean Militari. Este o locuință semidecomandată, cu o suprafață de 50 metri pătrați, și include un balcon închis.

Apartament de 50 mp din București, situat într-un bloc din anii ’60 și renovat de Vim Studio în 2020 - renovare baie
Baia nu arăta tocmai primitor și ar fi îndepărtat orice posibil chiriaș.

De renovare s-au ocupat arhitecții de la Vim Studio (arhitectul de interior Andrei-George Dobrea și arhitecta de interior Ștefania Bobaru, coordonator), iar bugetul a ajuns la 30.000 euro. Mobilierul la comandă din apartament a costat aproximativ 10.000 euro, ușile interioare 600 euro, iar ușa de intrare 535 euro. Obiectele standard (mobilier, corpuri iluminat, draperii, perdele, electrocasnice și electronice) au ajuns la 7000 euro. Investiția cea mai semnificativă a fost însă în lucrările de renovare: materialele și manopera au însumat fix 10.973 euro.

4. Apartament nerenovat de 40 de ani, transformat complet cu 15.000 euro

apartamnet de inchiriat dormitor
În dormitor au integrat un pat cu baldachin

Din 1960, anul de construcție a blocului, și până în 2016, momentul achiziției, acest apartament de două camere din Piața Revoluției arăta ca într-un film de Sergiu Nicolaescu, povestesc tinerii proprietari. Anda și Ionut Stan au cumpărat spațiul pentru a-l închiria în sistem hotelier, pe AirBnb, iar după două luni – atât a durat renovarea – și 15.000 de euro mai târziu, cei 55 de metri pătrați au fost transformați într-un apartament modern, care primește oaspeți din toată lumea.

apartament de inchiriat bucatarie
Micuța bucătărie a fost optimizată eficient

Pentru proiectul de amenajare au colaborat cu designerul de interior Georgiana Ursache.

5. Before&after à la Brașov: de la apartament deteriorat, la locuință avangardistă

before and after brasov
Dormitorul e de nerecunoscut acum

Mobilier vechi de mai bine de 30 de ani, parchet deteriorat, pereți strâmbi cu fisuri, mult fum și umezeală. Vorbim de un apartament de două camere situat într-o clădire istorică a Brașovului, care, în numai o lună, a fost transformat – ca prin magie – într-o locuință avangardistă, destinată închirierii în sistem AirBnb.

Bagheta s-a aflat în mâinile designerului de interior Laurențiu Paicu, care, cu un buget de 15.000 euro, a readus la viață într-o manieră nonconformistă acest apartament de 52 metri pătrați din centrul Brașovului.

6. Un apartament întunecat și rece a devenit cuib pentru o familie cu un copil

apartament cu terasa baie
Bugetul amenajării a ajuns la 60.000 euro

Mobilă închisă la culoare, pereți albi și terni și o bucătărie prea mică pentru o familie cu un copil – așa arăta înainte acest apartament cu trei camere și terasă dintr-un bloc nou construit în sudul Bucureștiului. În ciuda suprafeței generoase de 90 metri pătrați utili, spațiul părea neîncăpător și neprimitor. După numai trei luni și 60.000 euro mai târziu, el a devenit un adevărat cuib pentru un cuplu de antreprenori și copilul lor, un loc în care se regăsesc și se simt cel mai confortabil.

Principala lor dorință atunci când au transmis brief-ul studio-ului de design Piano:terra a fost să obțină un spațiu aerisit, care să le reflecte personalitățile.

7. Apartament Vitan: de la pereți strâmbi și dezordine, la culori deschise și mobilier multifuncțional

Before and after - renovare radicala apartament Bucuresti - Craftr
Bucătăria a fost unită cu holul de acces

Acest apartament din Vitan a trecut de la o structură comunistă cu mobilier demodat, tapet scorojit și finisaje tipice anilor ‘90, la o amenajare cu mult lemn, spațiu deschis, pereți de accent și mobilier multifuncțional. Tot procesul a durat un an.

8. Transformare totală cu 15.000 euro: bucătăria mutată pe hol și camera de oaspeți în locul unei băi

baie dormitor
În locul fostei băi de serviciu a fost amenajată o cameră de oaspeți

Bucătăria mutată pe hol și camera de oaspeți în locul unei băi. Sunt două dintre schimbările majore care au transformat acest apartament de trei camere, nerenovat de peste 40 de ani, într-o locuință mult mai practică și încăpătoare. Situat în București, pe Bulevardul Unirii, apartamentul de 80 metri pătrați a fost cumpărat în 2016 de un tânăr corporatist și antreprenor, cu scopul de a-l închiria prin platforma Airbnb.

Apartamentul a venit, însă, și cu dezavantaje: camere mici, slab iluminate, finisaje deteriorate, instalații sanitare și electrice degradate, uși interioare și tâmplărie putrezite. Tot la acest capitol s-a încadrat și bugetul de reamenajare, doar 15.000 euro, care în primă fază părea ușor nerealist, povestește designerul care s-a ocupat de proiect, Georgiana Ursache de la UG Interiors. Ea a reușit să pună cap la cap proiectul de amenajare în patru luni, fără să se abată de la buget.

9. Apartament de 60 metri pătrați din Sibiu, reamenajat cu 20.000 euro

amenajare eclectica Sibiu
Tapetul 3d creează impresia de spațialitate

Găsirea unui ritm total nou, care să alunge monotonia pereților albi, și crearea multor spații de depozitare a fost provocarea reamenajarea acestui apartament din Sibiu. Stucaturile, tapetul 3D și ansamblurile de mobilier au fost soluțiile adoptate într-un timp foarte scurt.

În 2016, un cuplu tânăr a renunțat la apartamentul vechi în care locuia și s-a mutat într-un bloc nou, din complexul rezidențial Avant Garden (Sibiu). Cei doi tineri și-au cumpărat aici un apartament cu trei camere – de 60 metri pătrați – pe care l-au amenajat cu propriile forțe. După trei ani și-au dat seama că nu se mai identifică cu spațiul în care locuiesc, așa că au lucrat cu designerul de interior Laurențiu Paicu, ca să-și creeze un cuib în care să se simtă cu adevărat „acasă”.

amenajare eclectica dormitor
Tapetul floral din dormitor a schimbat complet atmosfera din cameră

Laurențiu a jonglat cu diferite texturi, culori, finisaje și piese de mobilier, scopul fiind de a scoate apartamentul din monotonia pereților albi, de a-i da un aer vesel și de a-l face mai practic. A ales un stil eclectic, în care a integrat stucaturi, tapet 3D și paravanul din zona de zi. Pentru a obține mai multe spații de depozitare, designerul a optat pentru niște amsambluri de mobilier, toate făcute la comandă.

10. Apartament de 120 metri pătrați din București

amenajare stil clasic
Before&after: un apartament impersonal și rece e acum acasă pentru doi bunici și familia lor

Ceea ce înainte era un apartament blocat în anii `90 este acum o locuință amenajată în stil clasic, cu influențe moderne, primitoare ca un cuib cald și luminos. Când arhitecții Alina Vîlcu și Gabriel Ciobanu de la Piano:terra au pășit pentru prima oară în apartamentul de 120 metri pătrați, era foarte întunecos totul, de la ceramica din bucătărie, până la mobilă și accesorii.

Cea mai mare provocare a fost gestionarea zonei de zi, povestesc arhitecții, care deși are cam 45 metri pătrați, venea la pachet cu două dezavantaje: o zonă de trecere cu lumină doar pe latura scurtă. În plus, era împărțită de doi spaleți de perete – două bucăți incomplete de perete, ca două mici paravane.

Foto principală: Piano:terra

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Consolidare casă veche: pașii de urmat și exemplul unor tineri care au renova...